Om du vill skilja dig ska du vända dig till tingsrätten. Tingsrätten kan även besluta i andra frågor som uppkommer i samband med skilsmässa, till exempel frågor som rör vårdnad om barn och barns boende och rätt till umgänge. Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.
Om ingen av er bor tillsammans med eget barn som är under 16 år och ni gemensamt ansöker om skilsmässa kan tingsrätten meddela dom utan betänketid. Men om ni båda eller någon av er vill, kan ni få betänketid. Betänketiden är alltid på minst sex månader och högst ett år.
Om ni/du har hemmavarande barn under 16 år (dina, din makes/makas eller gemensamma barn), om en av er vill ha betänketid eller om en av er inte vill skiljas, får ni alltid betänketid.
När tingsrätten beslutat om betänketid får ni det beskedet med posten. Tingsrätten har då beräknat när betänketiden börjar och när den slutar. Av beslutet framgår datumet där ni/någon av er tidigast kan begära att skilsmässan går igenom.
Observera att om ni båda eller någon av er fortfarande vill skiljas när de sex månaderna gått, måste ni/den som fortfarande vill skiljas meddela det till tingsrätten, så kallad fullföljd. Meddelandet måste komma in till tingsrätten efter att de sex månaderna har gått. Minst en av er måste då också ge in att nytt personbevis. Om meddelandet om fullföljd inte kommer till tingsrätten inom ett år från det att betänketiden började löpa, avskrivs ärendet.
Blankett för att begära fullföljd:
Begäran om att fullfölja skilsmässa efter betänketid (pdf)
Den som har vårdnaden om ett barn har ansvar för barnets personliga förhållanden. Därmed har vårdnadshavaren rätt och skyldighet att bestämma i olika frågor som rör barnet exempelvis skolgång, sjukvård och ansökan om pass. Vårdnadshavaren måste dock ta hänsyn till den andra förälderns och barnets synpunkter och önskemål.
Om föräldrarna är gifta med varandra, har de båda vårdnaden om barnet. Den gemensamma vårdnaden består i de flesta fall även om föräldrarna skiljer sig.
Frågor om ändring i vårdnaden prövas av domstol på talan av en av föräldrarna eller båda. Domstolen ska besluta om vårdnaden i enlighet med vad som är bäst för barnet. Vårdnaden kan alltså anförtros åt en förälder (ensam vårdnad) eller åt båda (gemensam vårdnad). Domstolen kan inte besluta om gemensam vårdnad om båda föräldrarna motsätter sig det.
Om ni har barn som är under 18 år gamla, ange om vårdnaden ska vara gemensam eller om någon av föräldrarna ska ha ensam vårdnad. Läs mer om vårdnad